Hoe gebruik je een rattenlokdoos?

Een rattenlokdoos wordt ook wel een rattenlokaasdoos of lokaasdepot genoemd. In de meeste gevallen is het een doos gemaakt van hout of kunststof die kan worden gebruikt voor gif. Daarnaast zijn er ook rattenlokdozen waarin een rattenklem kan worden geplaatst.

Hoe gebruik je een rattenlokdoos?

Bij het gebruik van een rattenlokdoos voor het gebruik met een traditionele rattenval kunnen de volgende richtlijnen worden gehanteerd:

  • Span de rattenval volgens de handleiding. Gebruik hierbij altijd (rubber)handschoenen. Zo voorkom je dat menselijke geur in de val en de rattenlokdoos terecht komt. Dit kan argwaan wekken bij ratten waardoor ze mogelijk het lokaasdepot niet in durven te lopen.
  • Plaats de rattenval in het lokaasdepot. Zorg ervoor dat het triggerplateau in de looprichting is geplaatst, zodat de klem af kan gaan als ratten de trigger raken.
  • Sluit het lokdoosje af met een sleutel. Zo voorkom je dat kinderen de val, al dan niet per ongelijk, open maken.
  • Plaats het lokaasdepot op een strategische plek. In veel gevallen ratten op beschutte plaatsen. Zo zijn veel gebruikte looproutes langs muren, plinten of andere grote voorwerpen. Plaats de val altijd in de looprichting. Indien je met meerdere lokaasdepots tegelijk werkt (wat in veel gevallen aan te raden is voor een effectieve bestrijding) plaats deze dan enkele meters uit elkaar.
  • Controleer regelmatig of er een rat in de val is gelopen. Indien dit het geval is adviseren wij om de rat zo snel mogelijk op te ruimen. Zo voorkom je dat andere ratten worden afgeschrikt door de dode rattengeur. Raak de dode rat nooit aan en gebruik altijd (rubber)handschoenen. Zo voorkom je dat je via aanraking ziektes overgedragen krijgt.

Wanneer er enkele dagen geen rat is gevangen is het aanbevolen om het lokaasdepot te verplaatsen. Daarnaast kan het soms ook raadzaam zijn om te experimenteren met verschillende soorten lokstoffen.

Wanneer gebruik je een rattenlokdoos?

Een rattenlokdoos kan worden gebruikt bij gif. Rattengif is sinds 2013 wettelijk verboden. Wel kan muizengif worden ingezet tegen ratten. Echter dient een rat meer van het gif te eten voordat de gewenste effecten in werking treden. Hierdoor werkt muizengif niet altijd effectief tegen ratten.

Lokaasdepots kunnen ook worden gebruikt in combinatie met een rattenklem. Het is aanbevolen om deze te gebruiken wanneer je binnenshuis ratten wilt bestrijden en kinderen hebt. Door de klapval in een lokaasdepot te plaatsen voorkom je dat kinderen slachtoffer kunnen worden. Zodoende kun je alsnog een dodende bestrijdingsmiddel inzetten op plekken als de keuken, de garage of op zolder.

Een lokaasdepot met rattenval kan tevens worden ingezet buitenshuis. Dit is overigens sterk aanbevolen als je last hebt van ratten in de tuin. Door een rattenlokdoosje te plaatsen kunnen geen andere dieren, zoals honden, katten en vogels in de rattenklem terecht komen.

Welk type rattenlokdoos kun je het beste gebruiken?

Het type rattenlokdoos die je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het gebruiksdoel. In vrijwel alle lokaasdepots kan gif worden geplaatst. Als je ratten wilt bestrijden met rattenklemmen dan is het belangrijk dat deze ook in de lokdoos past. Sommige lokdozen zijn speciaal gemaakt voor rattenklemmen en hebben speciale uitsparingen om de klapvallen op zijn plek te houden.

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 395 reviews.