Hoe kun je muizen voorkomen? 5 tips van experts

Terug naar Blog

Met de winter voor de deur is er een kans dat je last gaat krijgen van muizen. De laatste jaren is de muizenpopulatie in Nederland flink toegenomen. Dit heeft verschillende oorzaken, waarvan het verbod op muizengif een belangrijke is. Doordat er meer muizen bij zijn gekomen, wordt de kans dat je last krijgt van muizen steeds groter. Maar hoe kun je voorkomen dat je last krijgt van muizen nu het kouder wordt buiten? Wij vroegen het 3 professionele ongediertebestrijders en hebben hun adviezen samengevat in 5 essentiële tips voor het voorkomen van muizen.

hoe je muizen kunt voorkomen volgens experts

Tip 1: Ruim buiten goed op

Of je nu een tuin of balkon hebt, een muizenbesmetting begint buitenshuis. Muizen komen naar binnen omdat zij zich in je tuin of op je balkon bevinden. Door je tuin, balkon of terrein zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor muizen voorkom je dat ze bij de gevel van je woning of pand komen en hun weg naar binnen zullen zoeken. Er zijn een aantal acties die je kunt doen om je tuin minder aantrekkelijk te maken voor muizen:

Snoeien en maaien

Muizen houden van begroeiing. Dan kunnen ze zich namelijk goed verschuilen. Door het gras kort te houden en struiken en planten op tijd te snoeien voorkom je dat het dichtgroeit en de muizen (maar ook ratten) zich in je tuin kunnen verschuilen).

Opruimen

Ruim de tuin eens goed op. Stapels stenen, lege bloempotten of andere zwervende spullen kunnen voor muizen een aantrekkelijke plek zijn om zich te verschuilen. Door de tuin ruimtelijk en opgeruimd te houden minimaliseer je de kans dat je last krijgt van muizen.

Tuinhuisje en schuur

Controleer je tuinhuisje eens op gaten en kieren. Tuinhuisjes of schuurtjes zijn een van de favoriete plekjes van muizen om zich te nestelen. Veel tuinhuisjes en schuren hebben kieren of gaten waar muizen door naar binnen kunnen. Door deze gaten zoveel mogelijk te dichten met producten voor muizenwering kun je voorkomen dat er muizen naar binnen gaan.

Tip 2: Controleer of je woning klaar is om muizen te voorkomen

Wanneer heb je voor het laatst gecheckt of er gaten of kieren in je woning zijn waar muizen doorheen kunnen? Waarschijnlijk nog nooit, of pas nadat je last kreeg van muizen. Door dit op voorhand al te controleren, kun je muizenproblemen voorkomen. Muizen hebben een flexibel skelet en kunnen al door een gat heen dat net zo dik is als een vulpen. Zelfs de kleinste kieren en gaten zijn dus niet veilig voor de muis. De experts raden dan ook aan:

Kieren

Check goed of je kieren hebt rondom kozijnen, onder de drempel van je deur of op een andere plek. Dit soort kieren kun je uitstekend dichten met bijvoorbeeld weringskit. Dit is een bepaald soort kit waar muizen niet doorheen kunnen knagen.

Ventilatieroosters

Controleer ook of je buitenmuren zijn voorzien van ventilatiegaten, én of de ventilatieroosters op deze ventilatiegaten nog goed dicht zijn. Als deze roosters kapot zijn, vervang ze dan door een nieuwe.

Stootvoegen

De meeste buitenmuren zijn voorzien van stootvoegen. Dit zijn die kleine plekken tussen twee bakstenen waar geen cement is geplaatst. De metselaars zijn hier niet het cement vergeten, maar ze hebben dit met een reden gedaan. Deze gaten zorgen namelijk voor ventilatie van de spouwmuur. Muizen vinden deze spleten ook een mooie toegangsweg tot je woning. Je kunt deze gaten echter niet zomaar dichtmaken, omdat dan de spouwmuur niet meer kan ventileren. Een stootvoegrooster of een bijenbekje is daarvoor een goede oplossing. Zo dicht je het gat, maar blijft de ventilerende functie behouden.

Tip 3: Maak je woning goed schoon en ruim op

Muizen hebben een hekel aan een schoon, opgeruimd huis. Ze vinden het namelijk prettig om zich te kunnen verstoppen en hebben materiaal nodig om een nestje van te maken. Dit kun je in je voordeel gebruiken, door te zorgen voor een schoon huis. De experts zeggen er het volgende over:

Opruimen

Vooral ruimtes als zolders, schuren, garages en bijkeukens zijn populair bij muizen. Vaak staan dit soort ruimtes vol met opslag, waardoor muizen zich heerlijk kunnen verstoppen. Als klap op de vuurpijl komen er op dit soort plekken ook bijna nooit mensen, waardoor de muizen in alle rust kunnen wonen en voortplanten. Door goed op te ruimen, spullen in dozen te stoppen en vooral in kasten te doen, kun je ervoor zorgen dat het minder aantrekkelijk wordt voor muizen om zich op die plekken te nestelen.

Schoonmaken

Muizen vreten vrijwel alles dat ze tegenkomen. In een woning waar hygiëne minder hoog in het vaandel staat, zijn vaak meer etensresten te vinden dan in een woning waar goed wordt schoongemaakt. Maak dus je woning eens goed schoon, ruim het voedsel op in blikken en zorg dat de muizen niets kunnen vinden. Maak ook goed de keukenkastjes schoon. Check ook de voorraadkast en berg al het voedsel op in afgesloten verpakkingen.

Tip 4: Verjaag de muizen van te voren van uit je tuin

Door de muizen uit je tuin te verjagen, zorg je ervoor dat ze niet bij je woning komen en dus niet naar binnen gaan. Daarnaast zullen de muizen minder snel in je tuin gaan wonen als je daar verjagende middelen gebruikt. Er zijn verschillende methodes om muizen te verjagen, de experts vatten ze voor je samen:

Geuren

Muizen hebben een extreem sterk reukvermogen. Dit gebruiken ze om te zoeken naar voedsel, maar hier herkennen ze ook gevaar mee. Dit kan je in je voordeel gebruiken wanneer je bijvoorbeeld een muis in de val wil lokken. Maar wist je dat je geuren ook kunt gebruiken om de muizen juist weg te jagen? Zo kun je bijvoorbeeld peper, uien of azijn in je tuin strooien om ervoor te zorgen dat er geen muizen komen. Gelukkig kan het ook makkelijker, met kunstmatige geuren. Zo kun je bijvoorbeeld met Shield Up Stay Away muizen verjagen met geuren.

Geluiden

Naast een goede neus, hebben muizen ook hele goede oren. Zo kun je ze laten schrikken door een hele hoge pieptoon uit te zenden. Hiervoor kun je een ultrasone muizenverjager gebruiken. Deze zijn ook speciaal ontwikkeld voor buiten, zodat je de muizen al wegjaagt, voordat ze in de buurt van je woning komen.

Tip 5: Neem een kat

Hoewel niet alle katten echte jagers zijn, kan een kat je zeker helpen om muizen te voorkomen. Muizen kunnen de geur van de kat herkennen en ervoor kiezen om daar niet in de buurt te komen. Daarnaast kan een kat muizen die tóch wel komen, vangen en doden. Wat is er natuurlijker dan een muis die ten prooi valt aan een kat?

Natuurlijk moet je een kat niet alleen nemen om muizen te bestrijden, maar ook om als leuk huisdier te hebben. Zo verdient zo’n beestje een warm thuis en veel liefde. Ben je op zoek naar een kat? Check dan eens het asiel (bijvoorbeeld DOA) om een kat te vinden die een warm thuis zoekt.

Toch last van muizen?

Heb je ondanks de tips van onze professionals toch last gekregen van muizen? Geen paniek, er zijn gelukkig veel maatregelen die je kunt nemen om de muizen te bestrijden. Zo vind je in onze webshop een groot assortiment aan producten tegen muizen. Heb je een vraag? Neem gerust contact op met onze klantenservice. We staan klaar om je op weg te helpen.

Terug naar Blog
Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 409 reviews.