10 veelgemaakte fouten bij het bestrijden van muizen

Terug naar Blog

Het bestrijden van muizen kun je in de meeste gevallen zelf doen. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die je eenvoudig zelf kunt inzetten tegen een muizenplaag. Toch worden er in de praktijk vaak fouten gemaakt. Hierdoor is de aanpak tegen muizen vaak niet effectief, duurt de behandeling onnodig lang of is het muizenprobleem slechts tijdelijk opgelost.

In dit artikel hebben wij de 10 meestvoorkomende fouten met betrekking tot muizenbestrijding op een rij gezet. Door hiervan op de hoogte te zijn voorkom je dat je deze fouten zelf maakt als je muizen zelf wilt gaan bestrijden.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

#1 Het verkeerde lokstof gebruiken

Om muizen in de val te lokken is het belangrijk om aantrekkelijk lokstof te gebruiken. Vaak wordt gedacht dat muizen dol zijn op kaas. Dit is vaak niet het geval. Muizen eten vrijwel alles wat ze tegen komen. Zo ook kaas. Echter gaat de voorkeur vaak uit naar ander voedsel dat muizen lekkerder vinden.

Muizen zijn knaagdieren en eten voornamelijk vet en eiwitrijk voedsel. Bij voorkeur met veel koolhydraten. Wat muizen eten kan per muizensoort verschillen. Van nature kan worden gesteld dat muizen in de regel voornamelijk groente, fruit, peulvruchten, granen en insecten eten. Daarnaast eten muizen ook voedsel dat door mensen wordt gemaakt, zoals spek, snoep, koekjes, ontbijtgranen, biscuit en brood.

Het beste lokaas wat je kunt gebruiken verschilt per situatie. Het is vaak een kwestie van uitproberen wat ik jouw geval goed werkt. Over het algemeen werken de onderstaande lokmiddelen zeer effectief:

  • Pindakaas;
  • Chocolade;
  • Vet, boter & spek;
  • Granen of noten;
  • Vette zaden.

Naast levensmiddelen kan er ook professioneel lokstof worden gebruikt. Dit lokaas heeft vaak een speciale formule wat zeer aantrekkelijk werkt. Bovendien gaat kunstmatig lokstof niet rotten, waardoor je het langer kunt gebruiken.

#2 Teveel lokaas gebruiken

De regel “hoe meer, hoe beter” gaat bij het bestrijden van muizen vaak niet op. Muizen eten per dag tussen de 3,5 en 5 gram voedsel. Ze eten de hele dag door in kleine hoeveelheden op wel 2o tot 30 verschillende plekken. Door teveel lokstof te gebruiken kan het zijn dat de muis al verzadigd is voordat de val af gaat. Daarnaast kunnen ze het dan zo uit het bakje eten zonder de trigger aan te raken. Gebruik daarom in klapvallen altijd een klein beetje lokstof. Een hoeveelheid ter grote van een erwt is vaak al voldoende.

#3 Het lokaas verpesten

Muizen hebben een zeer goed reukvermogen. Hierdoor zijn ze heel goed in staat om verschillende geuren te herkennen. Zo ook de geur van mensen. Wanneer je bij het prepareren van de muizenval het gif of de lokstof aanraakt kun je hierop onbewust geur achterlaten. Deze menselijke geur kan argwaan opwekken bij muizen. Hierdoor trappen muizen niet in de val.

Tip: gebruik altijd (rubber)handschoenen bij het opzetten van een muizenval. Zorg er ook voor dat je de val of het lokdoosje niet met de blote handen aanraakt. 

#4 De verkeerde bestrijdingsmiddelen kiezen

Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die kunnen worden ingezet bij het bestrijden van muizen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan muizengif, vangkooien, muizenklemmen, inloopvallen en ultrasone muizenverjagers. De bestrijdingsmiddelen die je het beste kunt gebruiken verschilt per situatie. Zo zijn sommige bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld muizengif) niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Daarnaast kunnen niet alle bestrijdingsmiddelen worden ingezet in vochtige en droge ruimtes.

Tip: heb je kinderen en/of huisdieren? Gebruik muizenklemmen en gif dan altijd in een afgesloten lokdoosje. Zo voorkom je dat kinderen en/of huisdieren onbedoeld slachtoffer worden van de val. 

#5 Te weinig bestrijdingsmiddelen gebruiken

Muizen leven altijd in groepen. Hierdoor heb je vrijwel altijd te maken met meerdere muizen. Door meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijk te gebruiken vergroot je de pakkans. Dit geldt met name voor bestrijdingsmiddelen die maar één muis per keer kunnen vangen, denk aan muizenklemmen, kantelvallen of vangkooien.

Tip: combineer verschillende bestrijdingsmethodes om de kans op succes te vergroten. Gebruik bijvoorbeeld muizengif in combinatie met muizenklemmen. 

#6 De vallen niet op de juiste plek plaatsen

Voor een effectieve behandeling dienen de muizenvallen op strategische plekken worden opgesteld. Muizen hebben een zeer slecht zicht. Ze gebruiken hun snorharen om te navigeren en de weg te vinden. Omdat muizen niet goed kunnen zien hebben ze een aangeboren angst voor open gebieden.

Muizen zoeken graag beschutting langs grote objecten. Ze lopen daarvoor vaak langs randen, muren en plinten. Door de looproutes van muizen vast te stellen kun je de vallen op plekken zetten waar muizen veel komen. Zet een muizenklem altijd in de richting van de muur. Plaats de openingen van een inloopval of lokaasdoos in de looprichting van de muizen. Zo is de kans groter dat muizen in de val lopen.

Tip: strooi een laagje bloem of talkpoeder op plaatsen waar muizen kunnen lopen. Door de volgende dag te controleren op poot- en staartafdrukken kun je de looproutes van muizen bepalen. 

#7 Niet direct in actie komen

Muizen planten zich snel voort. Een muizenpaar kan ongeveer elke 21 dagen een nest krijgen. Per nest werpt een muizenvrouwtje ongeveer 6 tot 7 jongen. Hierdoor kunnen enkele muizen zich in een rap tempo vermenigvuldigen.

Als je muizen hebt is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Zo voorkom je dat je later te maken hebt met een grotere muizenplaag.

#8 Te snel resultaat verwachten

Bij het bestrijden van muizen is geduld vaak een belangrijke succesfactor. Muizen zijn vrijwel nooit alleen en leven in groepen. De kans dat je te maken hebt met een enkele muis is hierdoor vrij klein.

Muizen zijn van nature erg op hun hoede voor veranderingen in de omgeving. Desondanks zijn ze erg nieuwsgierig en gaan ze graag op ontdekkingstocht uit. In veel gevallen zullen ze niet direct in de val lopen. Daarom zul je de plaagdieren eerst even moeten laten wennen. In sommige gevallen kan het ook even duren voordat muizen van het lokaas of gif durven te eten. Blijf daarom geduldig en probeer eventueel andere bestrijdingsmiddelen als resultaat over een langere periode uitblijft.

Hulp nodig van een professionele bestrijder?

Wil je het bestrijden van ongedierte liever uitbesteden aan een professional? Wij kennen vrijwel altijd een bestrijder bij jouw in de buurt. Met gecertificeerde ongediertebestrijder ben je verzekerd van een snelle en effectieve aanpak.Schakel een professionele bestrijder in »

#9 Dode muizen en keutels niet goed opruimen

Muizen zijn zeer onhygiënische dieren. Vaak dragen ze verschillende ziektekiemen met zich mee. Deze kunnen op verschillende manieren worden overgedragen op mensen. Als je een dode muis of muizenkeutels hebt gevonden dien je altijd voorzichtig te werk te gaan. Van aanraking met een muis of de uitwerpselen kun je ziek worden.

Tip: draag bij het opruimen van dode muizen en/of muizenkeutels altijd (rubber)handschoenen. Het is aanbevolen om tevens een mondmasker te dragen om voorkomen dat je besmette lucht inademt. De muizenlijkjes en keutels kunnen in een afgesloten plastic zak in de vuilniscontainer worden gedeponeerd. Vergeet ook niet om de vindplaats goed te ontsmetten. 

#10 Geen muizenwering inzetten

Muizenbestrijding zonder preventieve maatregelen te nemen is in vrijwel alle gevallen zinloos. Om te voorkomen dat je met de kraan open aan het dweilen bent is het aanbevolen om altijd goede muizenwering te gebruiken. Zo voorkom je dat muizen zich opnieuw in jouw woning of pand gaan nestelen.

Muizen hebben een flexibel skelet. Hiermee zijn de plaagdieren in staat om door kieren en gaatjes van slechts 0,5 cm te kruipen. Door bijvoorbeeld muizenkit, staalwol of stootvoegroosters te gebruiken voorkom je dat muizen (opnieuw) doorgang vinden en voor problemen zorgen.

Terug naar Blog
Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 362 reviews.