Bruine rat in de tuin of huis?

Heb je een bruine rat in de tuin of huis gezien? Dan heb je mogelijk last van een rattenplaag. Ratten leven meestal in kleine groepen en zijn dus vrijwel nooit alleen.

In dit artikel leggen we precies uit hoe je de bruine rat kunt herkennen. Daarnaast vertellen we hoe je deze plaagdieren uit de tuin of uit huis kunt verjagen. Tot slot geven we een aantal tips om een rattenplaag te voorkomen.

Wil je liever direct aan de slag om de bruine rat uit de tuin of huis te verjagen? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt om zelf de bruine rat te bestrijden.

Hoe ziet een bruine rat eruit?

De bruine rat (rattus norvegicus) wordt ook wel de noorse rat, rioolrat, waterrat, stadsrat of tamme rat genoemd. Het zoogdier heeft zijn naam te danken aan de kleur van de vacht. De vacht is vaak lang en stug. Daarnaast wordt de bruine rat gekenmerkt door de vrij korte, spitse snuit met lange snorharen. De ogen zijn vaak donker en behaard. De staart is rond en vrijwel altijd korter dan het lichaam. De staart is kaal is voorzien van ringen. De bruine rat heeft korte poten met vier tenen aan de voorpoten en vijf aan de achterpoten.

Bruine rat

Kenmerken van de bruine rat

Type vacht Lang en stug
Neusvorm Korte snuit
Oorvorm Kort, soms lang
Lengte 21 tot 29 centimeter
Lengte staart 16 tot 32 centimeter
Kleur rug Grijsbruin, bruin, donkerbruin, roodbruin
Kleur buik Wit, grijs
Kleur staart Donkerbruin, roodbruin
Gewicht 150 tot 520 gram

Hoe weet je dat je last hebt van bruine ratten?

De bruine rat komt vrijwel overal in Nederland voor. Deze rattensoort heeft verschillende leefgebieden en kan zich goed aanpassen naar de omstandigheden. De voorkeur gaat uit naar een vochtige en niet te warme omgeving. Bruine ratten leven vaak in de buurt van mensen. Zo zijn ze vaak aan te treffen in woningen, boerderijen, stallen, pakhuizen, fabrieken en winkels. De bruine rat komt ook voor in buitengebieden. Bijvoorbeeld in rietvelden, watergangen, langs landerijen en in riolen. Met name in het najaar trekt de bruine rat naar bebouwing voor voedsel en een veilige schuilplaats.

Meestal is de bruine rat ‘s nachts actief. Als het koud is kunnen de plaagdieren ook overdag te zien zijn. Voordat een bruine rat het hol verlaat onderzoekt deze gedurende een aantal minuten de omgeving. Dit wordt “zekeren” genoemd en zorgt ervoor dat het dier veilig het nest kan verlaten. Wijzigingen in de omgeving worden dan ook vaak opgemerkt.

De bruine rat laat zich niet altijd zien. Toch zijn er een aantal signalen waaraan je de aanwezigheid van bruine ratten kunt herkennen. De onderstaande signalen kunnen erop duiden dat je last hebt van bruine ratten.

 • Rattenkeutels
 • Knaagschade
 • Krassende geluiden
 • Rattennest of rattenhollen
 • Buiksmeer
 • Loopsporen (poot- en staartadrukken)
 • Dode ratten
 • Penetrante geur

Bruine ratten kunnen 15 nesten per jaar produceren. Een vrouwtje werpt gemiddeld 3 tot 15 jongen. Hierdoor kan deze rattensoort zich in een razendsnel tempo uitbreiden. Bruine ratten worden naakt en blind geboren. Na 3-4 maanden zijn de knaagdieren volwassen. Een bruine rat kan ongeveer vier jaar oud worden. Heb je keutels gevonden en weet je niet zeker of het rattenkeutels zijn? Lees hier alles over rattenkeutels herkennen.

Bruine rat bestrijden

Als je de aanwezigheid van de bruine rat hebt vastgesteld is het verstandig om de plaagdieren zo snel mogelijk te bestrijden. Ratten kunnen niet alleen voor schade zorgen, maar brengen ook nog eens gezondheidsrisico’s met zich mee.

Voorheen werd er bij het bestrijden van ratten vooral gebruik gemaakt van rattengif. Tegenwoordig is het gebruik van rattengif wettelijk verboden. Alleen gecertificeerde ongediertebestrijders mogen onder strenge voorwaarden nog vergif inzetten tegen ratten. Hierdoor dienen er andere bestrijdingsmethodes worden ingezet als je zelf bruine ratten wilt bestrijden.

Hoe je de bruine rat het beste kunt bestrijden verschilt per situatie. De plaagdieren zijn een bron van bacteriën en virussen. Hierdoor kunnen ze verschillende ziektes op mensen overbrengen.

Bruine rat in huis

Ratten kunnen in huis veel overlast veroorzaken. Zo kunnen de plaagdieren knaagschade veroorzaken aan bijvoorbeeld: huisraad, meubilair, elektriciteitskabels en isolatiemateriaal. Daarnaast brengen ratten vaak een sterke geur met zich mee.

Bruine ratten zijn over het algemeen bang voor mensen. Hierdoor laten ze zich niet vaak zien. Vaak zijn ze wel te horen in de plafonds of in de spouwmuur. Daarnaast zijn de sporen soms zichtbaar (denk aan keutels, loopsporen, aangevreten verpakkingen, etc.). In huis nestelen bruine ratten zich vaak op plekken als de kelder, garage, keuken of op zolder.

Effectief ratten in huis bestrijden

Er zijn verschillende manieren om ratten in huis te bestrijden. Een effectieve methode is door gebruik te maken van rattenvallen. De meest bekende is de traditionele rattenklem. Deze is voorzien van een slagveer waarmee de rat in één klap kan worden gedood. Tegenwoordig zijn er ook modernere vallen verkrijgbaar, zoals een elektrische rattenval.

Om de pakkans te vergroten raden we aan om meerdere vallen tegelijk in te zetten. Daarnaast adviseren we aantrekkelijk lokstof, zoals pindakaas, chocolade of professioneel ratten lokmiddel.

Al je kinderen en/of huisdieren hebt raden we aan om gebruik te maken van een rattenlokdoos. Het zelfde geldt voor het gebruik van rattenvallen buitenshuis. Door de rattenklem in een afgesloten voerdoos te plaatsen, voorkom je dat andere dieren onbedoeld slachtoffer worden van de val.

Bruine rat in tuin

Ratten kunnen in de tuin voor veel ellende zorgen. Soms gaat het om een eenmalige voorbijganger, maar vaak zijn er meerdere ratten waardoor de overlast toeneemt. Bruine ratten komen af op voedsel (zoals vogelvoer of andere dierenvoeding). Als er veel voedsel in je tuin te vinden is zullen ze zich meestal vaker laten zien.

Ratten graven vaak een burcht. Daarnaast kunnen ze ook kleine gaten of hele ondergrondse tunnels maken. Dit is vaak funest voor het gazon. De rattenhollen zijn vaak te vinden bij muren, schuttingen, onder de schuur of onder dichte begroeiing.

Wat te doen tegen ratten in de tuin?

Als je last hebt van bruine ratten in de tuin zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Allereerst is het belangrijk om de tuin netjes en schoon te houden. Bewaar afval is afsluitbare containers en zorg ervoor dat etensresten er niet te lang in zetten. De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is.

Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen. Met speciale vangkooien kunnen één of meerdere ratten tegelijk vangen. De vangkooien zijn een diervriendelijke bestrijdingsmethode. Wanneer je een rat hebt gevangen kun je deze vervolgens elders in de natuur uitzetten. We raden aan om dit enkele kilometers van je huis te doen om te voorkomen dat de ratten weer terugkomen.

Tip: automatische ratten vangen met de Goodnature A24

In sommige gevallen kan het bestrijden van ratten veel moeite en tijd kosten. Goodnature heeft hiervoor een innovatieve oplossing bedacht, namelijk: de Goodnature A24 automatische ratten- en muizenval.

De Goodnature A24 val wordt onder druk gezet met een CO2 patroon. Hiermee kunnen achtereenvolgens 24 ratten (of andere plaagdieren) worden gedood zonder dat je hier omkijken naar hebt. De Goodnature A24 reset zichzelf namelijk automatisch. De lokstofpomp zorgt ervoor dat er gedurende 6 maanden voortdurend lokstof wordt verspreid om plaagdieren in de val te lokken. De automatische val kan zowel binnen als buiten worden ingezet en kan veilig worden gebruikt in de buurt van (huis)dieren.

Bruine rat verjagen

In sommige gevallen zijn ratten lastig te vangen. De knaagdieren zijn slimme beesten die zich niet altijd in de val laten lokken. Bovendien is het bestrijden van ratten met gif verboden. Toch zijn er nog andere mogelijkheden om ratten te bestrijden, namelijk door deze te verjagen.

Er zijn verschillende manieren om ratten te verjagen. Als eerste kunnen ratten niet tegen sommige geuren. Zo houden ratten niet van de geur van o.a. azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Geuren hebben vaak een tijdelijk effect bij het verdrijven van ratten.

De tweede methode is om ratten te verjagen met geluid. Ratten beschikken over een zeer goed gehoor. Hiermee kunnen ze ultrasone geluiden horen tussen de tussen de 200 hertz (0,2kHz) en 90.000 hertz (90 kHz). Met speciale apparaten kunnen ultrasone geluiden worden geproduceerd. Deze toonhoogtes zijn voor het menselijk gehoor niet hoorbaar. Voor ratten (en soms ook andere plaagdieren) zijn deze tonen zeer onprettig waardoor ze vaak kiezen voor een andere verblijfsplaats.

Hoe voorkom je een rattenplaag?

Zonder preventie heeft het bestrijden vaak geen zin. Het is daarom belangrijk om een aantal maatregelen te nemen om een rattenplaag in de toekomst te voorkomen. De onderstaande tips helpen je om een rattenplaag te voorkomen:

 1. Maak alle openingen (zoals kieren en spleten) dicht
 2. Laat geen etensresten slingeren (dit geldt ook voor vogel-, honden- en kattenvoer)
 3. Ruim afval zo snel mogelijk op (zorgt dat er geen vuilniszakken staan in de kelder, garage, schuur of tuin)
 4. Bewaar voedsel in afsluitbare bakken, gemaakt van metaal of gehard kunststof
 5. Maak eventuele dierenverblijven (zoals een kippenren of duivenhok) dicht met fijn gaas

De belangrijkste maatregel die je kunt nemen is om de openingen van je huis dicht te maken. Ratten hebben aan een kier of spleet van 1,5 centimeter genoeg om toegang te verschaffen tot je woning. Door deze kieren af te dichten voorkom je dat ratten naar binnen kunnen. Je kunt hiervoor een speciaal kit soort gebruiken. Daarnaast zijn er ook stootvoegroosters en staalwol verkrijgbaar om in ventilatieopeningen van de spouwmuur te stoppen.

De bruine rat laten bestrijden?

Wil je het bestrijden van de bruine rat liever overlaten aan een professional? Dan kun je ook een gecertificeerde ongediertebestrijder inschakelen. Een erkende bestrijder weet precies welke bestrijdingsmiddelen het beste kunnen worden ingezet. Zo kun je vaak op de snelste en effectiefste wijze bruine ratten in de tuin (of huis) bestrijden.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 354 reviews.