Hoe kun je de zwarte rat bestrijden?

Heb je last van zwarte ratten? De zwarte rat zorgt steeds vaker voor overlast. Door de snelle voortplanting neemt de populatie elk jaar toe. Hierdoor ontstaan er steeds vaker rattenplagen die worden veroorzaakt door de zwarte rat. Omdat deze rattensoort diverse risico’s met zich meebrengt is het bestrijden van de zwarte rat altijd noodzakelijk.

In dit artikel vertellen we hoe je de zwarte rat kunt herkennen. Daarnaast vertellen we wat je kunt doen om de zwart ratten in huis of in de tuin te zelf te bestrijden. Tot slot geven we een aantal tips om een rattenplaag te voorkomen.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van de zwarte rat? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een succesvolle behandeling.

Hoe ziet een zwarte rat eruit?

De zwarte rat (rattus rattus) is ook wel bekend als de zolderrat, scheepsrat, huisrat, dakrat en pestrat. De rattensoort heeft zijn naam te danken aan de kleur van zijn vacht. Zo heeft de zwarte rat vaak een donkerkleurige vacht. De buik heeft vaak een lichtere kleur.

De zwarte rat is goed te herkennen aan het uiterlijk. Zo wordt deze rat gekenmerkt door de lange eenkleurige staart. Deze is vaak langer dan dan het lichaam van het middelgrote knaagdier. De zwarte rat heeft een vrij stompe snuit. De ogen zijn meestal donker en groot. De oren zijn vaak lang, dun en bijna kaal. De voorpoten hebben slechts vier tenen. Aan de achterpoten heeft de rat vijf tenen met relatief lange nagels.

Zwarte rat

Kenmerken van de zwarte rat

Type vacht Lange, ruige vacht
Neusvorm Stompe snuit
Oorvorm Lang
Lengte 16 tot 24 centimeter
Lengte staart 18 tot 26 centimeter
Kleur rug Zwart, grijsbruin, bruin, donkerbruin, roodbruin
Kleur buik Wit, grijs, bruin
Kleur staart Zwart, grijsbruin
Gewicht 130 tot 280 gram

Zijn zwarte ratten gevaarlijk?

Er zijn verschillende redenen waarom zwarte ratten gevaarlijk kunnen zijn. Ratten verspreiden ziekteverwekkers via hun uitwerpselen, urine en speeksel. Zo kunnen zwarte ratten virussen, bacteriën en parasieten bij zich dragen. Deze vormen een gezondheidsrisico voor zowel mensen als huisdieren. Er bestaat namelijk een kans om besmet te raken met onder ander Salmonella, de ziekte van Weil of het Hantavirus.

Ratten zijn knaagdieren met snelgroeiende tanden. Om deze tanden kort te houden moeten ze veel knagen. Ze knagen daarom aan verschillende voorwerpen die gemaakt zijn van hout, plastic, aluminium en beton. Dit kan voor veel schade zorgen. Vaak knagen ratten ook aan elektriciteitskabels. Dit is erg gevaarlijk omdat er brand kan uitbreken als er kortsluiting ontstaat.

Hulp nodig van een professionele bestrijder?

Wil je het bestrijden van ongedierte liever uitbesteden aan een professional? Wij kennen vrijwel altijd een bestrijder bij jouw in de buurt. Met gecertificeerde ongediertebestrijder ben je verzekerd van een snelle en effectieve aanpak.Schakel een professionele bestrijder in »

Heb ik last van een zwarte rat?

In Nederland komt de zwarte rat met name in de zuidelijke provincies voor. Door de loop der jaren wordt de zwarte rat ook op andere plekken gezien. De rattensoort leeft voornamelijk in havengebieden en op agrarische bedrijven. Echter wordt de zwarte rat ook steeds vaker gesignaleerd in stedelijke gebieden, met name in de grotere steden.

De zwarte rat is een nachtdier. Hierdoor zijn deze plaagdieren met name ‘s nachts actief. In sommige gevallen zijn ze ook overdag te zien, met name in grote leefgroepen. Doorgaans leven zwarte ratten in groepen van 20 tot 60 ratten waarin één mannetje dominant is. Een rattenfamilie duldt geen andere soortgenoten. Het territorium wordt vaak afgebakend door urine.

Ondanks dat ratten niet altijd zichtbaar zijn kun je de aanwezigheid van zwarte ratten vaak wel herkennen. De onderstaande signalen kunnen erop duiden dat de zwarte rat zich in de omgeving heeft gevestigd.

  • Rattenkeutels. De keutels van de zwarte rat zijn 3 mm dik en circa 1 cm lang. De kleur is donker en de vorm lijkt op een banaan. De uiteinde zijn vaak spits.
  • Knaagschade. Zwarte ratten kunnen knagen aan voorwerpen zoals (houten)meubels, huisraad, kabels, pijpen en isolatiemateriaal. Vaak zijn hierop beetsporen te zien.
  • Krassende geluiden. Ratten lopen met name ‘s nachts door het huis. Vaak zijn er dan krassende geluiden te horen tussen de vloeren, plafonds en muren.
  • Rattennesten. De nesten van de zwarte rat worden vaak op hoog gelegen plekken gemaakt. Hiervoor gebruiken ze verschillende materialen, waaronder die voorhanden zijn, zoals: bladeren, takjes, papier, hout en zelfs isolatiemateriaal.
  • Loopsporen. Ratten lopen vaak langs dezelfde routes. Door het vet in de vacht ontstaan naar verloop van tijd vaak loopsporen op de vloer en muren. Deze vetvegen wordt ook wel buiksmeer genoemd. Daarnaast zijn soms poot- en staartafdrukken te vinden.
  • Penetrante geur. Grote plagen gaan vaak gepaard met een penetrante geur. Deze geur lijkt op ammonia en kan afkomstig zijn van de uitwerpselen of de ratten zelf.

Zwarte ratten zijn zeer intelligente zoogdieren. Nadat ze de schuilplaats verlaten verkennen ze gedurende 30 minuten de omgeving op veranderingen. In principe is de zwarte rat een alleseter. Echter genieten granen en plantaardig materiaal de voorkeur. Zo eet de zwarte rat onder andere peulvruchten, fruit, suikerriet, mais en andere soorten gewassen. Bij een tekort aan water haalt de zwarte rat vocht uit vruchten, groente en planten.

Zwarte ratten zijn vaal erg snel en kunnen goed klimmen en springen. Zo klimmen ze eenvoudig langs verticale touwen, kabels, pijpen en zelfs wanden. Daarnaast kunnen ze ongeveer 1,5 meter hoog springen. Daarnaast kunnen zwarte ratten tevens zwemmen.

Er zijn verschillende plekken waar zwarte ratten zich kunnen vestigen. Ze graven vrijwel nooit een eigen hol. In de meeste gevallen gebruiken ze nissen, schuren in muren, kruipruimtes of rommelhopen om het nest in te maken.

Bij ideale leefomstandigheden kan de zwarte rat zich het hele jaar voortplanten. gemiddeld krijgen vrouwtjes 3 tot 6 nesten per jaar, waarbij er gemiddeld 7 jongen worden geworpen. Bij de geboorte zijn de jongen naakt en roze. Een zwarte rat kan tot 4 jaar oud worden.

Wat te doen tegen de zwarte rat?

Wanneer je een de aanwezigheid van de zwarte rat hebt vastgesteld is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. De ratten zorgen niet alleen voor schade in en om het huis, maar brengen ook gezondheidsrisico’s met zich mee.

Voor particulieren is het in Nederland niet toegestaan om chemische bestrijdingsmiddelen (biocide) te gebruiken bij het bestrijden van ratten. Het gif tegen ratten heeft een slechte impact op het milieu, er kan resistentie ontstaan en er is een verhoogde kans op doorvergiftiging. Toch zijn er verschillende alternatieven voor ratten- en muizengif. Zo kunnen bijvoorbeeld klemmen, vangkooien of vallen worden ingezet om ratten te vangen. Het bestrijdingsmiddel dat je het beste kunt gebruiken verschilt per situatie.

Zwarte rat in huis bestrijden

Een zwarte rat in huis kan voor veel ellende zorgen. Er kan schade ontstaan aan huisraad door het knaaggedrag. Daarnaast is de zwarte rat een bedreiging voor de gezondheid. Allemaal redenen om snel in actie te komen als je een zwarte rat in huis hebt.

Rattenvallen

Een zwarte rat in huis is op verschillende manieren te bestrijden. De meest populaire bestrijdingsmethode is door middel van een traditionele rattenval. Dit is van oudsher een houten plank met daarop een klem en veer bevestigd. De klem slaat om zodra een rat de val triggert. Door de snelheid breekt de rat zijn nek of rug. Hierdoor sterft de rat vrijwel direct.

Vandaag de dag is de rattenklem verder doorontwikkeld. Zo zijn de klemmen vaak gemaakt van kunststof. Deze zijn gemakkelijker schoon te maken en hierdoor hygiënischer. Daarnaast zijn er tevens elektrische rattenvallen waarmee de ratten worden geëlektrocuteerd. Dit lijkt een wrede bestrijdingsmethode, echter hebben deze middelen vaak een zeer korte lijdensweg.

Een rattenklem kan vrijwel door het hele huis worden gebruikt. Door meerdere klemmen per ruimte te plaatsen is de kans op een succesvolle vangst aanzienlijk groter.

Bij het gebruik van een rattenklem raden we aan om vrijwel altijd gebruik te maken van een rattenlokdoos. Zodoende voorkom je dat kinderen en/of huisdieren de klem per ongeluk kunnen triggeren. Ook is in diverse onderzoeken naar voren gekomen dat ratten en muizen eerder geneigd zijn om lokaas te eten wanneer ze in een afgesloten ruimte (zoals een lokdoos) zitten. Een rattenlokdoos kan daarnaast worden ingezet om de rattenklem buiten te gebruiken.

Zwarte rat in de tuin bestrijden

In tegenstelling tot de bruine rat zal de zwarte rat zich niet snel in de tuin vestigen. Deze rattensoort leeft namelijk graag hoog in gebouwen. De schuilplaats bevindt zich vrijwel altijd in een veilige en droge omgeving. Soms kunnen te toch in de tuin gaan zitten. Meestal zitten ze dan tussen de muur, onder een hoopje puin, in de schuur/garage of in het tuinhuisje. Zwarte ratten maken het nest vaak in de omgeving waar veel voedsel te vinden is. Zo kunnen ze in de tuin afkomen op voer in het kippenhok of de voliere.

Als je zwarte ratten in de tuin hebt kan er schade ontstaan. Vaak knagen ze aan houten voorwerpen, zoals de schutting of houten tuinmeubels. Ook kunnen ze aan gewassen en planten knagen.

Bij het bestrijden van zwarte ratten in de tuin is het aanbevolen om de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Dit kun je doen door eventuele voedselbronnen te ontnemen. Daarnaast is het belangrijk dat het gazon en planten, struiken en gewassen zo kort mogelijk zijn.

Rattenvangkooien

Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om zwarte ratten te vangen. Eén van de meest effectieve methodes is door gebruik te maken van een rattenvangkooi. Dit is een diervriendelijke manier om ratten te bestrijden. De ratten worden namelijk levend gevangen. Vervolgens kunnen de plaagdieren elders in de natuur worden uitgezet.

Er zijn kooien verkrijgbaar waarin één of meerdere ratten tegelijk kunnen worden gevangen. Om de pakkans te vergroten is het advies om meerdere vallen tegelijk te plaatsen. Deze kunnen op de looproutes worden geplaatst. In de tuin is dit meestal langs de schutting, muren of andere grote objecten. Door aantrekkelijk rattenlokmiddel in de kooi te plaatsen kunnen zwarte ratten eenvoudig in de val worden gelokt. Zorg ervoor dat je lokaas goed aansluit op het normale eten van de rat.

Automatische rattenval

Een relatief nieuwe methode om ratten in de tuin te vangen is door middel van een automatische rattenval. Met een rattenval van Goodnature kunnen achtereenvolgens meerdere ratten worden gevangen zonder dat je hier omkijken naar hebt.

De automatische rattenval komt onder druk te staan door een CO2 patroon. In de val is een lokstofpomp geplaatst. Deze verspreid langdurig een aantrekkelijk lokaas om de ratten in de val te laten lopen. Als er een rat in de val zit wordt de slagpen getriggerd. Door de klap is de rat opslag dood. Vervolgens reset de val zich automatisch. De dode ratten worden door andere dieren weggeroofd. Een Goodnature rattenval kan zowel binnen als buiten worden ingezet en is met juist gebruik veilig voor de meeste (huis)dieren.

Zwarte rat verjagen

Soms is de zwarte rat lastig te vangen. Ratten zijn  slimme dieren die zich niet makkelijk in de val laten lokken. Vangen met een rattenvangkooi is in sommige gevallen dus lastig. Bovendien is het gebruik van gif niet toegestaan. Toch is er nog een andere methode om een rattenplaag aan te pakken, namelijk door de zwarte rat te verjagen.

Zwarte ratten hebben een zeer goed reukvermogen. Doordat ze goed kunnen ruiken zijn er ook geuren die ze niet lekker vinden. Zo kunnen ratten niet tegen de geur van o.a. azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Door deze geuren in te zetten kun je ratten verdrijven. Omdat de geur vaak tijdelijk ruikbaar is, heeft deze bestrijdingsmethode vaak een tijdelijk effect.

Ultrasone rattenverjagers

Naast het gebruik van geur om ratten te verjagen is het ook mogelijk om geluid in te zetten. De zwarte rat heeft namelijk een zeer goed gehoor. Zo kunnen deze plaagdieren ultrasone geluiden horen tussen de tussen de 200 hertz (0,2kHz) en 90.000 hertz (90 kHz). Met speciale apparaten kunnen ultrasone geluiden worden geproduceerd waar ratten niet tegen kunnen. Ze zullen vervolgens de benen nemen en zich elders gaan vestigen. Deze hoge tonen zijn voor de meeste mensen niet waarneembaar. Er zijn ultrasone rattenverjagers verkrijgbaar voor gebruik binnenshuis en buitenshuis.

Hoe voorkom je een rattenplaag?

Bij het bestrijden van de zwarte rat is het ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Zo voorkom je namelijk dat de ratten in de toekomst weer in je huis of tuin komen. Door de onderstaande tips in acht te nemen voorkom je de kans op een rattenplaag.

  • Zorg voor een schone omgeving. Maak regelmatig schoon en ruim rommel op.
  • Bewaar afval in afgesloten containers (laat vooral geen vuilniszakken staan in de kelder, garage, schuur of tuin).
  • Laat geen etensresten slingeren (met name in de eetkamer en keuken).
  • Maak alle kieren en gaten dicht. Ratten kunnen door openingen van slechts 1,5 cm kruipen. Voor ventilatieopeningen in de spouwmuur zijn vaak speciale roosters verkrijgbaar.
  • Laat geen dierenvoer slingeren en bewaar deze in afgesloten bakken (dit geldt ook voor vogel, honden- en kattenvoer).
  • Houd de planten en struiken in de tuin zo kort mogelijk.

Het gebruik van rattenwerende middelen is vaak aanbevolen om een rattenplaag te voorkomen. Door goede rattenwering voorkom je dat ratten je woning of bedrijf binnendringen.

Professionele ongediertebestrijder inschakelen?

Zwarte ratten laten zich niet in alle gevallen makkelijk bestrijden. Als het niet lukt om de rattenplaag zelf aan te pakken is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Een gecertificeerde professional weet precies welke bestrijdingsmiddelen het beste kunnen worden ingezet. Dit zorgt voor een snelle en effectieve handeling. Zo kun je zwarte ratten bestrijden zonder dat je er zelf omkijken naar hebt.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 343 reviews.