Kunnen ratten klimmen?

Over het algemeen beschikken ratten over een goed klimvermogen. Hiermee zijn de plaagdieren in staat om verschillende hoge plekken te bereiken.

De mate waarin ratten goed kunnen klimmen is wel afhankelijk van het soort rat. In dit artikel vertellen we je alles over het klimgedrag van verschillende soorten ratten.

Heb je last van ratten en wil je hier snel wat tegen doen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om ratten te bestrijden.

Kunnen ratten klimmen?

Ratten staan bekend om hun indrukwekkende klimvaardigheden. De plaagdieren kunnen dus enorm goed klimmen. Ratten hebben erg sterke ledematen. Door de gekromde klauwen kunnen ratten zich eenvoudig ergens aan vastklampen. Het klimvermogen is echter wel afhankelijk van het soort rat.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Welke ratten kunnen klimmen?

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen een bruine rat en een zwarte rat. Het verschil tussen een bruine rat en zwarte rat is eenvoudig te herkennen. De staart van de bruine rat is korter dan het lichaam. Bij een zwarte rat is de staart juist langer. Daarnaast zijn de oren van een bruine rat meestal klein en behaard. Zwarte ratten hebben grote oren die kaal zijn.

De zwarte ratten kunnen meestal net iets beter klimmen dan. Deze rattensoort is van nature een boombewoner. In Nederland komt de zwarte rat met name voor in gebouwen. Zo heeft het beest de voorkeur voor droge ruimtes, zoals kelders, zolders en pakhuizen. Maar ook in de schuur of garage kan de zwarte rat zich gaan nestelen.

Ratten zijn meestal ‘s nachts actief. Ze verlaten dan het rattennest op zoek naar voedsel. Over het algemeen lopen ratten langs beschutte plekken. Dit geeft hen een gevoel van veiligheid. Ratten lopen veelal langs muren, dakranden en struiken. Daarnaast kunnen ratten ook op kabels, draden en boomtakken lopen.

Klimmende rat op een tak
Kunnen ratten klimmen?

Hoe hoog kunnen ratten klimmen?

Ratten kunnen relatief hoog klimmen. Afhankelijk van de grootte en de fysieke conditie kunnen ratten ongeveer 2 meter hoog klimmen. Ratten kunnen op verschillende manieren omhoog komen. Zo gebruiken ze onder andere touwen, kabels en pijpen om omhoog te klimmen.

Gladde oppervlakten zijn voor ratten minder geschikt om op te klimmen. Ze kunnen hier zich minder goed op vastklemmen, waardoor ze veelal naar beneden z

Wist je dat?

Wist je dat ratten ook erg hoog kunnen springen? Ratten kunnen tot wel 1,5 hoog springen. Hierdoor kunnen ratten bijvoorbeeld van overhangende takken naar bijvoorbeeld woningen of gebouwen springen.

Kunnen ratten op bomen klimmen?

Van origine leven ratten in de natuur. In de natuurlijke habitat beklimmen ratten bomen om voedsel te vinden. Daarnaast klikken ze in bomen om te ontsnappen aan hun natuurlijke vijanden, zoals roofvogels, vossen, marters en andere roofdieren. Bovendien gebruiken ratten de bomen om zich op een onzichtbare wijze te verplaatsen in het leefgebied.

In stedelijke omgeving gebruiken ratten bomen om toegang te krijgen tot voedselbronnen. Zo klimmen ze in bomen van onder andere tuinen en parken. Door in de boom te klimmen kunnen ze via overhangende takken op dakranden springen. Via deze manier weten ze vaak een weg te vinden om in een huis of pand te komen.

Kunnen ratten op muren klimmen?

Ratten zijn in staat om op ruwe oppervlakte loodrecht omhoog te klimmen. Hierdoor kunnen ze tegen de muur oplopen. De klauwen stellen hen in staat om goed grip te krijgen op de muur. Zo kunnen ze tot wel 2 meter omhoog klimmen. Daarnaast kunnen ratten ook de regenpijp gebruiken om via een muur de weg omhoog te vinden.

Hoe voorkom je dat er ratten binnenkomen?

Ratten kunnen goed klimmen. Hierdoor kunnen ze veel plekken bereiken. Bovendien hebben ratten een flexibel skelet en gewrichten. Hierdoor kunnen ze zich heel klein maken. Zo kunnen ze door gaten van slechts 1,5 cm kruipen. Om te voorkomen dat ratten in je woning of pand naar binnen kunnen komen is het belangrijk om alle mogelijk toegangswegen te blokkeren.

Het gebruik van de juiste werende materialen zorgt ervoor dat je ratten buiten de deur kunt houden. De plaagdieren dringen vaak binnen via de spouwmuur of kieren bij de deuren, ramen en kozijnen.

Om te voorkomen dat ratten binnenkomen kun je gebruikmaken van onder andere stootvoegroosters, werende kit of staalwol om de toegangswegen kleiner te maken en/of te ontnemen.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 381 reviews.