Zijn muizen slim?

Heb je een muis gezien? Dan is de kans groot dat er meerdere muizen aanwezig zijn. Muizen zijn vrijwel nooit alleen en leven veelal in kleine groepen. Daarnaast planten muizen zich erg snel voort. Hierdoor kan een enkele muizenkoppel snel uitgroeien tot een muizenplaag. Snel in actie komen is daarom erg belangrijk.

Als je last hebt van muizen vraag je je misschien wel af of muizen slim zijn. In dit artikel leggen we precies uit hoe slim muizen zijn. Daarnaast vertellen we je wat je kunt doen om muizen te te lokken.

Wil je de muizen te slim af zijn? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle & effectieve muizenbestrijding.

Hoe slim zijn muizen?

Muizen zijn er erg intelligent. Ze beschikken over een goed geheugen. Hierdoor weten ze voedselbronnen feilloos te vinden. Daarnaast weten ze zich goed te verstoppen om uit de buurt te blijven van mensen en andere (natuurlijke) vijanden.

Niet alle zintuigen van muizen zijn goed ontwikkeld. Ondanks dat sommige muizensoorten grote ogen hebben ze een slecht zicht. Zo zien muizen geen kleuren. Hierdoor zijn muizen voornamelijk afhankelijk van de tast. Hiervoor gebruiken ze hun snorharen. Muizen zijn naast slim ook erg nieuwsgierig. Zo gaan ze graag op ontdekkingstocht uit.

Muizen zijn daarnaast erg slim omdat ze allerlei signalen goed kunnen interpreteren. Zo hebben muizen een zeer goed ontwikkeld reukvermogen. Hierdoor kunnen ze de geur van hun eigen familie en vijanden eenvoudig herkennen. Daarnaast hebben muizen een goed ontwikkeld gehoor. Zo kunnen muizen ultrasone geluiden horen die voor het menselijk oor niet waarneembaar zijn.

Naast dat muizen slim zijn, zijn ze ook fysiek goed ontwikkeld. Zo beschikken muizen over een flexibel skelet. Hierdoor is een gaatje van slecht 0,5 cm voldoende om doorheen te kruipen. Daarnaast kunnen muizen relatief hoog springen. Soms tot wel 25 cm hoog. Muizen zijn tevens erg goede zwemmers.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Zijn muizen bang voor mensen?

Muizen zijn bang voor mensen. Ze zullen er dan ook alles aan doen om uit de buurt te blijven. Hierdoor zul je niet zo snel oog in oog staan met een verdwaalde muis in huis.

De aanwezigheid van muizen merk je meestal niet op doordat je overal muizen ziet lopen. In de meeste gevallen kun je muizen herkennen aan andere signalen, zoals: muizenkeutels, knaagschade of muizennesten. Daarnaast kun je muizen soms ook horen lopen tussen de muren, vloeren en plafonds.

Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Alleen wanneer muizen zich in het nauw gedreven of bedreigd voelen kunnen ze gaan bijten. Daarom kun je maar beter bij muizen uit de buurt blijven. Want van een muizenbeet kun je ziek worden.

Zijn muizen gevaarlijk?

Muizen lijken vaak erg onschuldig. Toch kunnen muizen gevaarlijk zijn. Er zijn verschillende redenen waarom je liever geen muizen wilt hebben.

Allereerst zijn muizen erg onhygiënisch. Zo zijn de plaagdieren dragers en verspreiders van ziektekiemen, parasieten, virussen en bacteriën. Door een muizenbeet, directe aanraking met de muis of uitwerpselen kunnen ziektes worden overgedragen. Hierdoor zijn muizen een risico voor de gezondheid.

De tweede reden dat muizen gevaarlijk kunnen zijn is door de schade die zijn aanrichten. Muizen moeten veel knagen om de tanden kort te houden. Materialen zoals karton, hout, beton, rubber, plastic, aluminium en lood moeten het vaak ontgelden. Daarnaast knagen muizen ook vaak aan huisraad en elektriciteitskabels. Dit kan erg gevaarlijk zijn aangezien hierdoor kortsluiting kan ontstaan. In het ergste geval kan er zelf brand uitbreken door het knaaggedrag van muizen.

Wat kun je doen tegen muizen?

Muizen gaan vrijwel nooit vanzelf weg. Hierdoor dien je altijd zelf in actie te komen om muizen te bestrijden. In de meeste gevallen is het mogelijk om een muizenplaag te behandelen. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die je hiervoor kunt gebruiken. De meest populaire bestrijdingsmethodes zijn: muizengif, muizenvallen en ultrasone muizenverjagers.

Het bestrijdingsmiddel die je het beste kunt inzetten verschilt per situatie. Zo kunnen (en mogen) niet alle bestrijdingsmiddelen buitenshuis worden ingezet. Daarnaast dien je bij sommige middelen voorzichtig te zijn in de buurt van kinderen en/of huisdieren. Diervriendelijke muizenvallen kunnen in vrijwel iedere situatie veilig worden ingezet.

Hoe kun je muizen in de val lokken?

Muizen zijn slim en laten zich niet altijd even makkelijk in de val lokken. Van nature zijn muizen erg nieuwsgierig. Ze verkennen graag hun territorium in de zoektocht naar voedsel en nestmateriaal. Desalniettemin zijn muizen erg voorzichtig.

Het reukvermogen van muizen is erg goed ontwikkeld. Nieuwe geuren kunnen soms argwaan wekken bij muizen. Hierdoor dien je altijd voorzichtig te werk te gaan bij het plaatsen van een muizenval. Draag bij voorkeur (rubber)handschoenen om te voorkomen dat de menselijke geur op de val terecht komt.

Om muizen in de val te lokken is het belangrijk om het juiste lokaas in de muizenval te gebruiken. Chocolade en pindakaas werkt vaak erg effectief. Daarnaast kun je ook professioneel lokstof gebruiken.

Muizen hebben een slecht zicht. Hierdoor zijn ze afhankelijk van hun tastzin om te navigeren. Muizen lopen daardoor vaak langs veilige routes, zoals langs grote objecten en muren. De looppaden van muizen zijn vaak ideale plekken om muizenvallen op te stellen. Door strategische plekken te kiezen lopen muizen snel in de val.  Daarnaast kan de pakkans worden vergroot door meerdere vallen tegelijk te gebruiken.

Wil je gebruik maken van een levende val? Dan raden we aan om de val regelmatig te controleren op een vangst. Zo voorkom je dat muizen onnodig stress ervaren als ze zitten opgesloten.

Als je een muis hebt gevangen raden we aan om deze enkele kilometers van de vangstplaats weer vrij te laten. Muizen zijn namelijk slim genoeg om de weg weer terug te vinden. Muizen doorkruizen echter niet graag het territorium van een andere muizenfamilie. Door de muis op voldoende afstand uit te zetten zorg je ervoor dat ze ook echt wegblijven.

Muizen laten bestrijden voor een vakman?

Lukt het niet om zelf muizen te bestrijden? Of wil je gewoon liever hulp van een ervaren ongediertebestrijder? Schakel dan de bestrijdingsdienst in. Een gecertificeerde bestrijder brengt is het muizenprobleem en eventuele risico’s in kaart. Vervolgens wordt een behandeling gekozen die past bij jouw situatie.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 395 reviews.