Hoe bestrijd je muizen in de spouwmuur?

Muizen in de spouwmuur kunnen voor serieuze problemen zorgen. De muizen zijn slecht te bereiken dus krijgen ze alle kans om zich snel voort te planten en de isolatie van je woning kapot te maken. Dat vraagt om een gedegen bestrijdingsaanpak. Maar hoe ga je te werk? Wij vertellen je alles wat je moet weten om de muizen in je spouwmuur te bestrijden.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een muur van een woning of pand die uit twee evenredige delen bestaat. De muur bestaat dus eigenlijk uit een binnen- en een buitenmuur. De ruimte tussen de twee muren heet de ‘spouw’.

Een spouwmuur heeft diverse functies. Enerzijds zorgt het ervoor dat het vocht van bijvoorbeeld regen wordt buitengehouden en niet overslaat op de binnenmuur. De stootvoegen (ook wel open voegen of verticale voegen genoemd) zorgen ervoor dat het waterdamp wordt afgevoerd en de muur goed kan drogen.

Daarnaast werkt een spouwmuur isolerend. Je kunt je wellicht voorstellen dat weersinvloeden als warmte van de zon en kou van de wind minder snel je ruimte binnendringt als er een buitenmuur omheen is geplaatst. Ook kan er extra isolatiemateriaal worden aangebracht in de spouw om de woning nog extra te isoleren.

Rooster in de spouwmuur

Waarom willen muizen in de spouwmuur?

Muizen zijn altijd op zoek naar een ideale plek om zich te nestelen en voort te planten. Vooral wanneer het buiten koud en guur wordt in het najaar gaan muizen op zoek naar plekken die beschutting bieden. Een spouwmuur biedt ze de ideale plek om zich te nestelen, vooral wanneer er isolatiemateriaal aanwezig is waar de muizen aan kunnen knagen wordt het een erg interessante plek voor deze knaagdieren.

Daarnaast geeft de spouwmuur de muizen toegang tot vrijwel de hele woning en dus tot veel voedselbronnen om hun maag mee te vullen. Er is namelijk altijd wel een gaatje te vinden om je woning binnen te gaan, vooral wanneer je nagaat dat muizen zich door gaten van wel 0,5 centimeter kunnen manoeuvreren. En lukt het de muizen niet om jouw woning binnen te dringen dan proberen ze het wel bij de buren, vaak kunnen ze daar ook makkelijk via de spouwmuur naartoe.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe komen muizen binnen in de spouwmuur?

Muizen kunnen slecht zien en zullen dus vrijwel altijd langs een muur lopen om zich te oriënteren. Ook zijn de beestjes erg goede klimmers en beklimmen ze regelmatig muren om bij bijvoorbeeld een balkon of dak te kunnen komen. In de muren van een gebouw bevinden zich vaak stootvoegen. Dit zijn de openingen tussen twee bakstenen die je vast wel eens hebt gezien. Deze stootvoegen zorgen voor een goede ventilatie van de spouwmuur en zodat het vocht van tussen de muren weg kan naar buiten. Helaas zijn deze openingen ideale ingangen voor muizen tot de spouwmuur.

Ook andere gaten in de buitenmuur kunnen een goede ingang zijn voor de muizen. Muizen hebben namelijk een flexibel skelet waardoor ze zelfs door gaten van slechts een halve centimeter kunnen. Om de muizen buiten te houden is een goede isolatie van de buitenmuur is essentieel.

Kunnen muizen schade veroorzaken in de spouwmuur?

Eenmaal in de spouwmuur kunnen muizen voor veel overlast zorgen. Muizen zijn echte knaagdieren en moeten knagen om hun tanden kort te houden. Geheid dus dat je isolatiemateriaal het zwaar te verduren krijgt, wat resulteert in een hogere energierekening en een kouder huis. Daarnaast laten muizen veel keutels en urine achter wat niet alleen zorgt voor een vervelende geur, maar ook diverse bacteriën en ziektes kan bevatten. Een muizenplaag kan dus direct een slechte invloed hebben op je eigen gezondheid. Bovendien zullen de overleden muizen in de spouwmuur zullen gaan rotten en zorgen voor een vieze stank in je woning. De rottende muizen trekken daarnaast weer vlooien aan waardoor je probleem alsmaar groter wordt.

Tot overmaat van ramp planten muizen zich razendsnel voort en hebben ze in de spouwmuur geen natuurlijke vijand. Als je niet snel genoeg ingrijpt heb je dus binnen no-time een hele muizenplaag in je woning of pand met alle gevolgen van dien.

De spouwmuur biedt de muizen diverse mogelijkheden om je huis binnen te dringen, bijvoorbeeld via de kruipruimte of de zolder. Ze hebben namelijk maar een minimaal gaatje nodig om in je woning te komen, waardoor ze vervolgens ook binnen je woning veel schade kunnen toebrengen. Een muizenbesmetting in de spouwmuur kun je dus maar beter voorkomen dan genezen.

Muizen in de spouwmuur bestrijden

Zitten er muizen in jouw spouwmuur? Grijp dan snel in om grotere problemen te voorkomen. Doorloop onderstaande stappen om het de muizen in de spouwmuur te bestrijden.

Werk samen met de buren

Als je in een rijtjeshuis, twee-onder-een-kapwoning of appartement woont is het van groot belang dat je samen werkt met de buren om de muizen buitenshuis te houden. Jullie delen namelijk vaak dezelfde buitenmuur, en wanneer hier muizen tussen zitten kunnen ze dus gemakkelijk van woning naar woning overlopen. Door samen met de buren het muizenprobleem aan te pakken zorg je ervoor dat het probleem niet (tijdelijk) verplaatst naar de buren en na verloop van tijd weer terugkomt.

Verjaag de muizen door de omgeving onaantrekkelijk te maken

Door de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken zorg je ervoor dat de muizen niet graag willen blijven en liever hun heil elders gaan zoeken. Onze bestrijdingsprofessionals raden dan ook aan om bij een muizenbesmetting in de spouwmuur gebruik te maken van een ultrasone muizenverjager. Dit is een toestel die je in het stopcontact gaat steken waarna het toestel hoge ultrasone geluidstonen produceert. Deze zijn voor mensen en huisdieren vaak niet te horen, maar de muizen gaan zich eraan irriteren.

De geluidsgolven zullen de muizen in de spouwmuur niet per se sterk beïnvloeden, maar je zorgt er wel voor dat ze niet snel in de ruimte van de verjager een nest zullen gaan maken.

Pak de oorzaken van muizen aan

Muizenoverlast voorkomen is altijd beter dan genezen. Door de oorzaken aan te pakken zorg je ervoor dat het muizenprobleem niet nog eens terugkomt en je je geen zorgen meer hoeft te maken. Ga na waarom de muizen per se jouw woning kiezen in plaats van die van de buren. Staat er een moestuin dichtbij je woning waar de muizen kunnen eten? Of een vuilnisbak langs de muur waar ze hun maag kunnen vullen? Een konijnenhok waar ze kunnen eten? Stel jezelf de vraag waarom jouw woning juist zo aantrekkelijk is, en overweeg deze factoren weg te halen of aan te passen.

Isoleer je woning voor muizen

Door je woning goed te isoleren maak je het de muizen een stuk lastiger om binnen te komen. Er zijn diverse manieren en producten voor muizenwering. Voordat je hiermee aan de slag gaat is het echter wel goed om te begrijpen welk product je kiest, niet alle producten zijn namelijk even geschikt in elke situatie.

Stootvoegroosters

Stootvoegroosters worden soms ook wel bijenbekjes genoemd en zijn kleine roosters, gemaakt van roestvrijstaal, die je kunt plaatsen in de stootvoegen van jouw woning of pand. De roosters zijn voorzien van kleine gaatjes waarmee de ventilerende functie van de stootvoeg behouden blijft. Door het roestvrijstalen materiaal van de stootvoegroosters blijven ze jaren goed en effectief om de muizen buiten de deur te houden.

Weringspasta

Weringspasta is een soort kit waarmee je diverse naden, gaten en kieren kunt afsluiten. Het grootste verschil tussen weringspasta en normale kit is dat de weringspasta bestaat uit een speciale substantie waar muizen niet doorheen willen knagen. Normale kit is in tegenstelling tot de weringspasta geen probleem voor muizen en hier zullen ze zich dan ook makkelijk doorheen bijten. De weringspasta is ideaal voor gaten en kieren waar je geen stootvoegrooster in kunt plaatsen. De weringspasta is echter niet te gebruiken op plekken in de buurt van een warmtebron, zoals rond een radiatorbuis.

Staalwol

Staalwol leent zich uitstekend om gaten en kieren af te sluiten waarbij je geen weringspasta kunt gebruiken, zoals om een radiatorbuis of rond een andere warmtebron. Het grote voordeel van staalwol is dat je het gemakkelijk weghaalt en het in vergelijking met weringspasta natuurlijk erg goedkoop is in de aanschaf. Het grootste nadeel van staalwol is dat het er in tegenstelling tot weringspasta en stootvoegroosters niet erg strak uitziet.

Kies hoe je de muizen wil bestrijden

Nu je woning of pand helemaal muis-proof is kun je aan de slag met het bestrijden van de muizen. Als eerste is het van belang te bepalen hoe je de muizen wil bestrijden. Elke bestrijdingsmethode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van wat voor jou belangrijk is kun je jouw bestrijdingsmethode kiezen.

Het is erg lastig om je val in de spouwmuur te plaatsen, hiervoor dien je namelijk een groot gat te maken in de muur. Wij raden aan om in de gaten te houden hoe de muizen zich bewegen door je woning, bijvoorbeeld door te controleren waar je uitwerpselen vindt of de muizen regelmatig hoort. Ook kun je wat meel op de grond strooien en kijken of je hier voetstappen in ziet. Als je in kaart hebt gebracht hoe de muizen zich bewegen kun je hier jouw muizenval of muizengif plaatsen om de muizen te bestrijden.

Diervriendelijke bestrijding

De laatste jaren worden de diervriendelijke muizenvallen steeds populairder. Dat is natuurlijk niet zonder reden, de muizen levend vangen heeft verschillende voordelen. Niet alleen is het voor de muizen een stuk prettiger, ook ervaren mensen een bevredigend gevoel wanneer ze de muizen weer vrijlaten in de natuur. Er zijn verschillende vallen die je kunt gebruiken om muizen levend te vangen.

Muizenvangkooi

Een muizenvangkooi is een kooi, vaak gemaakt van RVS, waarin je muizen kunt vangen. De muizenvangkooi is vaak voorzien van een deur die dichtslaat wanneer de muizen een bepaald punt in de kooi aanraken, bijvoorbeeld een bepaalde pen. Wanneer de muizen eenmal zijn gevangen kun je buiten vrijlaten in de natuur. Het grootste nadeel van een muizenvangkooi is dat je er slechts een muis per keer mee kunt vangen. Er zijn echter wel muizenvangkooien met verschillende deuren waarmee je dus meerdere muizen kunt vangen.

Inloopval

Een inloopval is een val die vaak voorzien is van een one-way-door. De muizen kunnen wel naar binnen, maar niet meer naar buiten. Inloopvallen bestaan in verschillende varianten, zowel voor één muis als voor meerdere muizen. Daarnaast worden de inloopvallen geproduceerd in verschillende vormen, zowel geschikt voor langs de muur als voor in de hoek.

Kantelval

Een kantelval werkt door middel van het gewicht van de muis. Achterin de kantelval kun je jouw lokaas plaatsen. Wanneer de muizen het lokaas willen pakken zal de val kantelen waarna de deur van de kantelval sluit. De kantelvallen zijn erg makkelijk in gebruik maar hebben als nadeel dat ze erg licht zijn, hierdoor kan het zomaar zijn dat de val kantelt door de tocht.

Fatale bestrijding

Naast de diervriendelijke muizenbestrijding worden ook de fatale bestrijdingsmethodes nog veel gebruikt. Deze bieden al jaren een uitkomst voor een ieder die snel van zijn/haar muizen af wilt. Er zijn verschillende methodes om muizen te bestrijden met een fatale afloop.

Muizenval of muizenklem

De klassieke muizenval is misschien wel de meest bekende methode om muizen te bestrijden. De muizenval is meestal een plankje met daarop een sterke beugel die dichtslaat wanneer de val wordt geactiveerd. Deze vallen zijn de laatste jaren flink doorontwikkeld, zo worden ze nu voornamelijk gemaakt van kunststof, met als voordeel dat het makkelijker schoon te maken is en worden ze tegenwoordig veelal als muizenklem ontwikkeld die erg makkelijk te zetten zijn. De muizenvallen hebben als voordeel dat ze vrijwel altijd direct fataal zijn waarbij de muizen dus weinig leed doormaken. Wel dien je goed uit te kijken met huisdieren en kinderen omdat zij ook makkelijk in de val kunnen raken. Gebruik hiervoor als mogelijk een muizenlokdoosje om de val af te schermen.

Elektrische muizenval

De elektrische muizenval werkt door middel van een elektrische schok. De muizen worden in de val gelokt door het lokaas, en wanneer ze ver genoeg in de val zijn zullen ze een sterke elektrische schok krijgen die vrijwel meteen fataal is. Veel elektrische muizenvallen geven voor de zekerheid nog een tweede schok zodat de muizen vrijwel altijd direct sterven. De elektrische muizenvallen zijn vaak voorzien van speciale indicatorlampjes waardoor je kunt zien of je een muis hebt gevangen. Vervolgens kun je de val legen, terugzetten en de volgende muis vangen.

Lijmval

De lijmval wordt in de volksmond ook wel een muizen lijmplank genoemd en is een erg omstreden middel om muizen te vangen. De muizen worden hier ook gelokt door een lokaas maar zullen vervolgens worden vastgelijmd wanneer ze het lokaas willen pakken. Dit brengt veel leed met zich mee doordat de muizen niet zullen sterven maar zullen moeten wachten tot ze worden gedood, of sterven van de honger. Ook proberen veel muizen hun eigen poten eraf te knagen om los te komen uit de val. Wij adviseren dus om nooit een lijmval te gebruiken om muizen te bestrijden.

Muizengif

Muizengif kan makkelijk ingezet worden om muizen te bestrijden, doe dit echter wel altijd in combinatie met een muizenlokdoosje om ervoor te zorgen dat er geen kinderen en huisdieren bij kunnen komen. Daarnaast heeft een muizenlokdoosje als voordeel dat de muizen zich erin op hun gemak voelen en sneller zullen gaan eten van het gif. Muizengif is beschikbaar met verschillende werkende stoffen en in verschillende vormen. Lees altijd eerst goed de informatie over muizengif voordat je muizengif gaat inzetten.

Professionele bestrijding

Merk je dat het niet helemaal lukt om de muizen in de spouwmuur te bestrijden of wil je het gewoon liever overlaten aan een vakman/vrouw? Vraag dan professionele hulp. Professionele ongediertebestrijders weten precies hoe ze de muizen in jouw situatie moeten aanpakken.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 343 reviews.