Hoe kun je muizen op zolder bestrijden?

Heb je last van muizen op zolder? Heb je ‘s nachts vreemde geluiden gehoord in de muren of vloeren? Of heb je op zolder aangevreten kleding, papieren of dozen aangetroffen? Heb je knaagsporen ontdekt aan de houten balken of het isolatiemateriaal? Dan heb je waarschijnlijk muizen op zolder. Wij leggen je graag uit wat je kunt doen om muizen weg te krijgen. Tot slot geven we je nog een aantal preventietips om ze weg te houden.

Kom je liever direct in actie? In onze webshop vind je diverse bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken om muizen op zolder te bestrijden.

Hoe komen muizen op zolder?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je muizen op zolder hebt. Met name in de koude periodes hebben muizen behoefte aan een warme schuilplaats. De plaagdieren zoeken bij voorkeur plaatsen op waar ze rustig kunnen nestelen. Op zolder komen vaak niet veel mensen, waardoor dit de ideale schuilplek is.

Muizen maken graag een nest in de buurt van voedselbronnen. In woningen (en bedrijfspanden) is er vaak veel voedsel aanwezig. Hierdoor zijn zolders, garages, schuren vaak goede plekken die beschutting geven én waar veel voedsel te vinden is.

Muizen vinden vaak verschillende toegangswegen om in een pand komen. Veel huizen hebben een spouwmuur. De ventilatiegaten zijn vaak groot genoeg om in binnen te dringen. Via de spouwmuur hebben muizen toegang tot de plafonds en de zolder.

De zolderruimte is vaak ook te bereiken via het dak of een defecte afvoer. Muizen kunnen enorm goed klimmen en springen waardoor ze eenvoudig via overhangende takken de zolderruimte kunnen betreden.

Muis op zolder

Kunnen muizen schade op zolder aanrichten?

Muizen kunnen op zolder een enorme ravage aanrichten. De tanden van muizen stoppen niet met groeien, waardoor ze moeten knagen om de tanden kort te houden.

Door het geknaag kunnen diverse zaken worden aangetast. Isolatiemateriaal in de spouwmuur en de houten balken op zolder zijn vaak doelwit. Wanneer muizen elektriciteitskabels doorknagen bestaat er kan op kortsluiting waardoor er zelfs brand kan ontstaan.

Op zolder kan ook schade ontstaan aan de spullen die zijn opgeslagen. Muizen knagen gemakkelijk aan bijvoorbeeld houten meubelen, kartonnen dozen of plastic zakken. Daarnaast kan er ook immateriële schade ontstaan door de urine, keutels en dode muizen die een sterke en onaangename geur verspreiden.

Kunnen muizen in huis ziektes veroorzaken?

Muizen staan bekend als dragers van ziektes. Met name huismuizen kunnen diverse bacteriën, virussen en parasieten bij zich dragen die gezondheidsrisico’s kunnen vormen.

Knaagdieren kunnen zowel mensen als huisdieren ziek maken. Muizen verspreiden ziekteverwekkers via urine en uitwerpselen. Deze ziektes kunnen worden overgedragen door het inademen van besmette lucht, het inslikken van besmet voedsel of het direct contact met een muis.

Er zijn diverse ziektes die door muizen kunnen worden overdragen op mensen. De meest bekende ziektes zijn: salmonella, leptospirose, de ziekte van Weil en het Hantavirus.

De ziektes kunnen ook door aanraking worden overgedragen. Zorg er bij het opruimen van dode muizen dus voor dat je niet in direct contact komt. Draag bij voorkeur (rubber)handschoenen en doe de dode muis in een plastic zak om besmetting te voorkomen.

Wat te doen tegen muizen op zolder?

In veel gevallen geldt: hoe meer muizen op zolder, hoe meer overlast je ervaart. Muizen (met name huismuizen) kunnen soms wel 100 jongen per jaar krijgen. De snelle voortplanting zorgt ervoor dat enkele muizen snel een muizenplaag kunnen worden. Het is daarom verstandig om snel in actie te komen!

Muizen op zolder kun je eenvoudig zelf bestrijden. Zelfs voor mensen die bang zijn voor muizen is het goed te doen. De kans dat je oog in oog komt te staan met je vijand is namelijk erg klein. Muizen zullen zich namelijk niet snel aan mensen laten zien. Er zijn verschillende doe-het-zelf middelen je die kunt inzetten om muizen van zolder te krijgen.

1. Zet muizenvallen op zolder

Een traditionele muizenval of muizenklem is één van de meest gebruikte bestrijdingsmethodes tegen muizen. Muizenvallen werken namelijk zeer effectief. De muis is namelijk vrijwel altijd in één klap dood.

Een muizenval is eenvoudig te spannen en op zolder te plaatsen. Het is aanbevolen om de val regelmatig te controleren. Zorg er tevens voor dat er geen kinderen of huisdieren op zolder kunnen komen als je met een muizenklem aan de slag gaat.

Het is ook mogelijk om muizen op een diervriendelijke manier te bestrijden. Zo kun een levende val gebruiken om muizen te vangen. Met aantrekkelijk lokaas zorg je ervoor dat de muis in de val loopt.

Om de pakkans met een diervriendelijke muizenval te vergroten adviseren we om deze te plaatsen op de looproutes. Omdat muizen slecht kunnen zien lopen ze doorgaans langs de muren om zo de weg te kunnen bepalen. Dit is tevens de perfecte klem om je muizenval te plaatsen.

2. Gebruik een ultrasone muizenverjager

Een effectieve methode om muizen van zolder te verjagen is door de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Eén van de manieren is door gebruik te maken van hoge geluiden.

Muizen kunnen niet tegen hoogfrequent geluid. Deze tonen worden als vervelend ervaren waardoor muizen snel de benen zullen nemen. Er zijn speciale muizenverjagers die deze ultrasone geluiden produceren.

Een ultrasone muizenverjager is eenvoudig in gebruik. Feitelijk is het een kwestie van de stekker in het stopcontact steken. Vervolgens kun je de juiste frequentie instellen. Muizen kunnen geluiden waarnemen tussen 1000 hertz en 90.000 hertz (90 kHz).

3. Plaats lokdoosjes met muizengif

Wanneer er veel muizen op zolder aanwezig zijn kun je gebruik maken van muizengif in een lokdoosje. Bij het gebruik van biocide dien je altijd voorzichtig te werk te gaan. Deze middelen zijn zeer giftig. Sommige werkzame stoffen kunnen ook andere dieren doden.

De vergiffen die in Nederland verkrijgbaar zijn doorgaans muizengif met bloedverdunners. Dit zijn multi-dosis vergiften wat betekent dat muizen meerdere malen ervan moeten eten alvorens ze sterven.

Muizengif dien je bij voorkeur te plaatsen is speciale lokaasdepots. Er zijn verschillende soorten muizengif die je kunt gebruiken, zoals muizenkorrels, pasta of gif in blokvorm.

Op de website van het CTGB kun je meer informatie vinden over het gebruik van muizengif en rodenticiden.

Preventie tips tegen muizen

Wanneer je de muizen op zolder hebt aangepakt wil je voorkomen dat je nog een keer te maken krijgt met een muizenplaag. Daarom geven we je graag een aantal praktische tips tegen muizen op zolder.

1. Zorg voor een goede hygiëne

Muizen zijn dol op rommel. Door goed op te ruimen en schoon te maken maak je jouw huis onaantrekkelijk voor muizen.

Berg voedsel goed op. Muizen nestelen zich bij voorkeur op plaatsen waar veel voedsel te vinden is. Bewaar voedsel bij voorkeur in afgesloten bussen en potten van metaal of sterk kunststof.

2. Ruim de zolder op

Veel mensen gebruiken de zolder als opslagplaats. Door alle spullen die worden opgeslagen is de zolder vaak een walhalla voor muizen.

Op plaatsen tussen dozen, papieren en zakken met kleding zijn vrijwel altijd goede schuilplaatsen te vinden. Daarnaast is karton ideaal materiaal voor het maken van een muizennest. Door je zolder zo leeg mogelijk te maken voorkom je dat muizen zich gaan nestelen.

3. Maak kieren & gaten dicht

Muizen zijn van nature erg flexibel. Hierdoor kruipen ze eenvoudig door gaatjes van slechts een halve centimeter. Zorg er voor dat muizen geen toegang kunnen verkrijgen door alle kieren en gaten dicht te maken.

Zet muizen werende materialen in om te voorkomen dat muizen je huis binnen dringen. Maak gaten dicht met staalwol of speciaal muizenkit. Hier kunnen muizen niet doorheen knagen. Voor de buitenmuren kun je gebruik maken van stootvoegroosters waar muizen niet doorheen kunnen komen.

Professionele hulp bij muizenbestrijding

Lukt het niet om de muizen van zolder te krijgen? Soms is de muizenplaag zo groot dat het bijna niet meer lukt om zelf de muizen te bestrijden. In dat geval is het vaak verstandig om professionele muizenbestrijding in te schakelen.

Een ervaren ongediertebestrijder weet de signalen van muizen eenvoudig te herkennen. Zo weet hij precies welke bestrijdingsmiddelen het beste kunnen worden ingezet om de muizen van zolder te verjagen. Zo ben je vaak snel van je muizenprobleem af.

De kosten voor muizenbestrijding zijn per situatie verschillend. Wij werken samen met diverse ongediertebestrijder. Zij geven je van te voren een duidelijke indicatie zodat je precies weet waar je aan toe bent?

Wil je het bestrijden van muizen op zolder laten uitvoeren door een vakman? Wij brengen je direct in contact met een muizenexpert bij jou in de buurt.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 409 reviews.